Lyden af en røgalarm klinger ikke just af julemusik. Men årets kolde måneder er højsæson for brand i private hjem. Dine røgalarmer skal kunne advare dig, hvis uheldet er ude. Test alarmerne, inden du tænder julelys.

Den 1. december er fælles nordisk røgalarmdag. Dagen skal minde os om, at vi kan forbedre brandsikkerheden i vores hjem ved at have røgalarmer.

Brande i private hjem

Det er således, at knap en tredjedel af utilsigtede brande i private hjem, som brandvæsenet rykker ud til, opstår i køkkenet. Årligt rykker brandvæsenet ud ca. 3.900 gange til brand i private hjem, hvor antallet af udrykninger topper i vintermånederne. Der opstår årligt omkring 60.000 brande i private hjem, som folk selv formår at håndtere uden at tilkalde brandvæsenet. Mange, der har oplevet en brand i deres hjem, siger, at branden skyldtes brug af levende lys, herunder i juletræet eller en juledekoration. Hele 75 pct. af danskerne har røgalarmer opsat i deres hjem – hvis du er blandt de 25 pct., der ikke har opsat en røgalarm, kan du gøre det nu og få et mere trygt hjem.

Test din røgalarm – brand ikke huset ned

Det er vigtigt at tjekke, at røgalarmerne i dit hjem virker. Røgalarmer, der ikke virker, giver falsk tryghed. Følg Danske Beredskaber og Beredskabsstyrelsens 5 gode råd i forbindelse med røgalarmer:

  • Tjek dine røgalarmer jævnligt, mindst én gang om året
  • Rengør dine røgalarmer jævnligt, mindst én gang om året
  • Opsæt mindst mindst én røgalarm, så den kan høres fra alle soverum. Er boligen i flere plan, opsæt da mindst én alarm centralt på hver etage
  • Gør det nemt – du kan også sætte røgalarmer på med dobbeltklæbende tape
  • En røgalarm lever ikke evigt – tjek dens datomærkning

Brandsikker jul

Røgalarmer advarer om en brand, men forhindrer den ikke. Risikoen kan reduceres ved at følge et par enkle råd fra Danske Beredskaber og Beredskabsstyrelsen:

  • Gå aldrig fra tændte, levende lys og hold afstand til gardiner, håndsprit og andet brændbart
  • Bliv i køkkenet, når du tilbereder mad på komfuret
  • Læg aldrig brændbare ting fra dig på komfuret
  • Hav altid vand i nærheden
  • Test dine røgalarmer

December er en hyggelig måned med levende lys og familiesamvær. Men i år er der kommet en ny brændbar bekendt med i samværet: Håndsprit.

Derfor skal man i år være særlig meget opmærksom på håndspritten, som er en yderst brændbar væske. Derfor opfordrer vi til, at hver enkelt er opmærksom på at holde håndsprit langt væk fra de levende lys.

Ring 1-1-2 ved brand, som du ikke selv kan slukke.