Skip til hoved indholdet

Brandsikkert Hjem

Røgalarmer redder liv – har du dem du skal bruge?

Opdag røgen i tide!

Røgalarmer opdager ofte branden længe før vi selv bliver opmærksomme på, at der er noget galt. Derfor køber røgalarmen dig tid til, at du kan nå at redde dig selv og din familie i sikkerhed. Måske kan du endda nå at slukke branden før den udvikler sig.

En røgalarm behøver ikke at være dyr at anskaffe. Du skal dog være sikker på, at den eller de opfylder de behov du måtte have.

Røgalarmer fås i forskellige kvaliteter hvor det er væsentligt at bemærke:

  • De billigste røgalarmer oftest er med et almindeligt 9 volt batteri. Det betyder at du jævnligt skal skifte batteriet og senest når røgalarmen – med bip lyde indikere at batteriet er ved at være fladt.
  • Du kan også få røgalarmer hvor batteritiden er markant længere – normalt 5-10 år.
  • De sikreste røgalarmer er dem, som er tilsluttet bygningens normale strømforsyning og samtidig er med batteribackup. Det betyder at røgalarmen virker selv hvis strømmen går.
  • Hvis du overvejer at anskaffe dig et tyverialarmanlæg til hjemmet bør klart overveje at tilkøbe røgalarmer som kan kobles op på alarmanlægget. Således kan du modtage alarmmelding fx på telefonen hvis du ikke er hjemme.

Røgalarmer kan fås med serieforbindelse. Det betyder at den røgalarm der opdager branden, advarer de andre røgalarmer i huset, som også går i alarm.

 Hvor skal røgalarmerne opsættes?

En røgalarm skal som hovedregel placeres på det højeste punkt i rummet. Undlad at placere røgalarmen i nærheden af udsugningen.

Soveværelser og børneværelser er vigtige. Der bør du helt sikkert opsætte røgalarmer.

Det er også vigtigt at have røgalarmer i de områder der støder op til sove/børneværelserne fx i gangen.

I køkkenet findes der ofte en del elektronisk udstyr fx køleskab, ovn og opvaskemaskine mm. som er i brug mange timer i døgnet. Derfor bør man også have en røgalarm her. Vær dog opmærksom på, at placere røgalarmen så den ikke går i gang i utide, under madlavning.

I stuen bør der ligeledes opsættes en røgalarm, da mange familier opholder sig meget i stuen – nogen sover måske lige frem på sofaen i ny og næ. Du skal dog være opmærksom på, ikke at anbringe røgalarmen i nærheden af pejsen eller brændeovnen. I bryggers eller fyrrum bør du kun opsætte røgalarm hvis du fyrer med træ, træpiller eller lignende – så er det til gengæld også en god idé.

Ældre og hørehæmmede kan med fordel vælge en røgalarm, der både giver signal med lys og lyd. Ældre og gangbesværede bør have flere alarmer en yngre og raske mennesker, da de normalt skal bruge længere tid på at bringe sig i sikkerhed.

FÆLLES NORDISK BRANDALARMDAG

Det er blevet december og det betyder tiden for levende lys og ild i kaminen – rigtig dansk hygge.

Men det ville jo være en skam at bryde julehyggen med sodede lofter og man har derfor  udnævnt den 1. december til at være Nordisk brandalarmdag, hvilket betyder at der er fokus på brandalarmer og fælles afprøvning af brandalarmerne derhjemme klokken 19.00 den 1. december.

Når du det ikke – er det bare vigtigt at du får tjekket dem.

Gode råd omkring brandalarmer i hjemmet finder du på vores side "Råd og vejledning".

Du ønskes en god og brandsikker Jul