Skip til hoved indholdet

Tjek din røgalarm 1. december

Oprettet 29 november 2022

En røgalarm er din billigste livsforsikring – når røgalarmen virker. På torsdag er det fælles nordisk røgalarmdag, hvor du kan gøre det til en vane, at få tjekket om din røgalarm fungerer.

Hver fjerde af os har ingen røgalarm i hjemmet, selvom det er den billigste livsforsikring. Det er et oplagt sted at foretage en lille investering, som kan have stor effekt. Især i vintermånederne, hvor vi opholder os meget indendørs, ofte med levende lys, øges risikoen for brand i private hjem. Det oplever brandvæsnet, når de hver vinter rykker ud til over 900 brande i private hjem.

Røgalarmer advarer om en brand, men forhindrer den ikke. Risikoen for brand kan reduceres ved at følge nogle få enkle råd:

- Mange brande starter enten i køkkenet eller ved brug af levende lys. Så vær ekstra opmærksom i den travle julemåned. Læg aldrig ting fra dig på komfuret, bliv i køkkenet, når du laver mad, og sluk levende lys, når du forlader lokalet. I år skal man fortsat være meget opmærksom på håndspritten, som er en yderst brændbar væske. Derfor opfordrer vi til, at hver enkelt er opmærksom på at placere håndsprit langt væk fra de levende lys, siger forebyggelsesekspert i Beredskabsstyrelsen Mads Dalgaard.

Hvorfor have en røgalarm?

Brand udvikler røg, som stiger opad. Når røgen rammer loftet, vil røgalarmen bedst registrere røgen, når den sidder placeret i loftet midt i rummet. Effektiviteten af røgalarmen nedsættes, hvis den placeres andre steder end i loftet. Er den f.eks. placeret på væggen, eller hvis den ligger oven på et skab, skal en meget større del af rummet være fyldt med røg, før den begynder at bippe.

Selvom du allerede har en eller flere røgalarmer i dit hjem, er det ikke sikkert, de fungerer. På torsdag bør du tjekke, om din røgalarm stadig virker.

- Røgalarmer, der ikke virker, giver falsk tryghed. Derfor skal du jævnligt tjekke dine røgalarmer. Sørg blandt andet for, at batterierne stadig virker, at alarmerne er rengjorte, og at udløbsdatoen ikke er overskredet, siger sekretariatschef i Danske Beredskaber, Bjarne Nigaard.

Brandkadetterne banker på

Sidste år fik flere besøg af en brandkadet, der kunne give gode råd om brandforebyggelse og samtidig hjælpe dig med din røgalarm. I år fortsætter projektet ‘Beredskabet banker på’ i hele landet. Brandkadetterne er unge mennesker, som fungerer som ambassadører for beredskabet. Brandkadetterne banker for tiden på dørene i de lokale boligområder for at få en snak om brandforebyggelse og vigtigheden af at have en fungerende røgalarm. Formålet er at sætte fokus på brandsikkerhed og –forebyggelse, og de er altid parate til at sætte en røgalarm op hos dig.

Fakta:

Brande i private hjem

  • De fleste brande i private hjem, som brandvæsenet rykker ud til, opstår i køkkenet
  • Brandvæsenet rykker årligt ud til ca. 3.100 brande i private hjem. Antallet af udrykninger topper i vintermånederne
  • Der opstår årligt omkring 60.000 brande i private hjem, som folk selv formår at håndtere uden at tilkalde brandvæsenet
  • Mange, der har oplevet en brand i deres hjem, siger, at branden skyldtes brug af levende lys, herunder i juletræet eller en juledekoration
  • 75 pct. af danskerne har røgalarmer opsat i deres hjem – hvis du er blandt de 25 pct., der ikke har opsat en røgalarm, kan du gøre det nu og få et mere trygt hjem.

Kilde: Danske Beredskaber og Beredskabsstyrelsen

 

For yderligere information kontakt venligst:

Bjarne Nigaard, sekretariatschef i Danske Beredskaber, tlf. 31 37 88 05

Mads Dalgaard, forebyggelsesekspert i Beredskabsstyrelsen, tlf. 20 89 84 71

 

Beredskabet banker på er er udviklet i samarbejde mellem Beredskabsstyrelsen og Unge i Beredskabet med støtte fra TrygFonden. Læs mere om projektet her: Beredskabet banker på.

 

Hent opslag som du kan hænge op i din opgang eller andre steder her. Læs mere om røgalarmer på Beredskabsstyrelsens side om Brandsikker Bolig.